<< Sponsorowane
Neon      niedziela, 02.08.2015

Jakiego rodzaju tłuszcze umieścić w jadłospisie, aby obniżyć poziom cholesterolu?

Oceń ten artykuł
średnia:

0

(0 głosów)

W zdrowej i zbilansowanej diecie tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę. Nie należy się ich obawiać. Ważne jest, by z nimi nie przesadzać oraz znać rodzaje, które powinny się znaleźć w codziennym menu. Taka wiedza przyda się szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Odpowiednie tłuszcze pozwolą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) oraz podwyższyć poziom dobrego (HDL).

Ile tłuszczu w jadłospisie?


Dziennie zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze wynosi między 25 a 30 proc. wartości energetycznej dla dorosłego człowieka. Warto zapamiętać, że jeden gram tłuszczu dostarcza 9 kalorii. Bez względu na to, ile tłuszczów znajduje się w jadłospisie osoby z podwyższonym cholesterolem, powinna ona zwracać szczególną uwagę na ich rodzaj. W produktach, jakie trafiają do codziennego menu, występują 4 rodzaje tłuszczów: nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone i tłuszcze „trans”. Zrezygnować z tłuszczów całkowicie lub drastycznie ograniczyć ich ilości nie można, bowiem wiele witamin się w nich rozpuszcza – między innymi witamina D, A, E czy K.

Tłuszcze nasycone


Ich głównym źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Powodują podwyższenie poziomu złego cholesterolu, dlatego dietetycy przestrzegają, że w jadłospisie nie powinno być ich więcej niż 10 proc. Lista produktów, w których znajdują się tłuszcze nasycone, jest bardzo długa. Znajdziemy na niej między innymi: bekon, wołowinę, wieprzowinę, kiełbasę, hamburgery, smalec, ciastka, czekoladę czy inne słodycze, masło, śmietanę, mleko pełnotłuste, wiele żółtych serów oraz sery pleśniowe. W menu osób, które chcą poprawić sposób codziennego odżywiania, wymienionych produktów powinno być jak najmniej lub w ogóle.

Tłuszcze „trans”


Są to tłuszcze, które zawierają kwasy „trans” (czyli kwasy występujące naturalnie w przyrodzie, których duże ilości powstają w procesie uwodorniania tłuszczów). Mogą one zwiększać poziom stężenia cholesterolu we krwi. Powstają w czasie produkcji margaryn twardych, których najwięcej używa się w przemyśle cukierniczym. By ograniczyć ich ilość w organizmie, należy wyeliminować z diety: ciastka, gotowe ciasta i inne wypieki, gotowe sosy do sałatek, utwardzane chemicznie margaryny, dania do piekarnika czy kuchenki mikrofalowej, chipsy oraz inne słone przekąski. Na rynku znajdziemy margaryny, które zawierają śladowe ilości tłuszczów „trans”. Są to przykładowo produkty Benecol, w których tłuszcze te stanowią poniżej 0,5% – w procesie produkcji nie zachodzi bowiem proces utwardzania tłuszczów.

Tłuszcze wielonienasycone


Ich spożywanie obniża poziom cholesterolu, niestety każdego – zarówno złego, jak i dobrego. Dlatego, włączając je do codziennej diety, należny zachować umiar. Tłuszcze wielonienasycone znajdują się w: oleju słonecznikowym i ziarnach słonecznika, w oleju z pestek dyni i ich nasionach czy w oleju kukurydzianym. Bogate w tłuszcze wielonienasycone są też mięsa tłustych ryb morskich, owoce morza, ziarna lnu i olej lniany. W tych produktach znajdują się również kwasy omega-3. Ich wpływ na organizm człowieka jest bezcenny, dlatego ryby i owoce morza powinny trafiać na talerz przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Tłuszcze jednonienasycone


Podstawą menu osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, powinny stać się tłuszcze jednonienasycone. Z ich spożywania płyną dwie ogromne korzyści. Z jednej strony obniżają poziom LDL we krwi, z drugiej – pomagają w zwiększeniu poziomu HDL. By skorzystać z ich dobrodziejstw, do jadłospisu należy wprowadzić następujące produkty: oliwę z oliwek extra virgin, oliwki, avocado, sezam oraz wszelkiego rodzaju orzechy i olej z nich.

 

Czytany 269 razy

Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi:

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież