Dlaczego zimą warto sięgać po miód?
Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez jedne z najbardziej pracowitych owadów na świecie. Doceniany za walory smakowe oraz właściwości lecznicze cieszy się ogromnym powodzeniem. Sprawdźmy, dlaczego warto sięgać po miód zwłaszcza zimą, kiedy w okna puka mróz i śnieg.
Właściwości miodu
Miód znany był od starożytności jako pokarm leczniczy. Miód – a właściwie miody, bo w zależności od rodzaju nektaru, który wykorzystały pszczoły, mówimy o wielu rodzajach tego cennego produktu – zawiera aminokwasy, witaminy z grup A, B i C, kwas foliowy oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas czy miedź. Nic dziwnego, że właściwości prozdrowotne miodu budzą wrażenie. Jako produkt zawierający glukozę i fruktozę jest oczywiście słodki oraz dość kaloryczny, niemniej w porównaniu do zwykłego cukru rafinowanego bogactwo składników odżywczych miodu sprawia, że grzechem byłoby postawić dzbanek miodu obok łyżki cukru. Zwykły cukier nie dostarcza żadnych cennych składników. Miód jest świetną alternatywą dla słodyczy – dostarcza energii, jednocześnie pozytywnie wpływając na cały organizm. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wzmacniające odporność. Nic dziwnego, że w czasie przeziębiania nasze babcie chętnie podawały nam syropy domowej roboty na bazie cebuli i miodu. Miód łagodzi infekcje dróg oddechowych, w tym kaszel, bóle gardła, zapalenie zatok. Znany jest też jako środek odtruwający. Miód reguluje pracę narządów wewnętrznych, pomaga przy biegunce i wymiotach oraz działa moczopędnie. Weźmy pod uwagę jeszcze jedną kwestię – pszczoły dbają o jakość swoich produktów, o ich czystość. Nie zrobią miodu z użyciem nektaru podejrzanego pochodzenia na przykład z kwiatu spryskanego substancjami chemicznymi.
Rodzaje miodów
Pomimo swych ogólnych dobroczynnych właściwości poszczególne gatunki miodu różnią się od siebie. W zależności od pochodzenia nektaru mogą wpływać korzystnie na konkretnie dolegliwości. Najczęściej spotykamy:
- Miód lipowy – Jak nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy. Przybiera barwę od jasnożółtej do bursztynowej i ma charakterystyczny lekko ostry smak. Uważa się go za miód idealny przy problemach z górnymi drogami oddechowymi, sercem i układem krążenia, a także układem nerwowym. To właśnie on ułatwia zasypianie oraz łagodzi stany depresyjne.
- Miód rzepakowy – do produkcji tego miodu pszczoły wykorzystują nektar z kwiatu rzepaku. Miód przybiera delikatny kolor, jasnożółty, wręcz kremowy, a jego smak jest słodki. Poleca się go osobom cierpiącym na dolegliwości związane z wątrobą, sercem, nerkami i płucami.
- Miód wielokwiatowy – łagodny smak i kolor, od złotego do ciemnobrązowego, wyróżniają ten miód, produkowany z nektaru kwiatów kwitnących na przełomie czerwca i lipca. Wspaniale działa na choroby serca, na ciśnienie i naczynia krwionośne. Poleca się go astmatykom i alergikom, jak również osobom potrzebującym szybkiej regeneracji i zastrzyku energii.
- Miód spadziowy – miód ten jest dość niezwykły na tle reszty, bo powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc i owadów żywiących się sokami roślinnymi. Mało słodki miód o ciemnej barwie, nierzadko o zielonkawym odcieniu, jest bogaty w żywice i makroelementy. Wspomaga dolne drogi oddechowe oraz pomaga w chorobach układu pokarmowego, w tym przy zaparciach i biegunkach.
Domowe kosmetyki z miodem
Do tej pory mówiliśmy o miodzie jako o cennym składniku przeznaczonym do spożycia, niemniej warto dodać, że nada się on do kosmetyków domowej roboty. Miód rozjaśnia oraz wspomaga w leczeniu trądziku. Pamiętajmy, aby przed użyciem miodu w celach kosmetycznych sprawdzić, czy nie dostaniemy uczulenia (niewielka ilość miodu rozsmarowujemy na ręce).
Artykuł partnerski
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!